Tommi Sarlin

Olen integratiivinen psykoterapeutti. Se merkitsee muun muassa, että etsin asiakkaan kanssa sellaista työskentelytapaa, joka palvelee parhaiten juuri hänen parastaan. Tutustumisen jälkeen sovimme aluksi tavoitteet, joita kohti lähdemme kulkemaan. Työskentelyä voisi verrata soutamiseen: istumme keskituhdolla rinnakkain ja kummallakin on oma aironsa. Päätämme yhdessä mihin suuntaamme ja pyrimme soutamaan toinen toisemme huomioon ottaen ja yhteistyössä kohti päämäärää.

Painotan terapeutin ja asiakkaan välisen hyvän suhteen merkitystä, joka tutkitusti ennustaa psykoterapian hyvää onnistumista. Näen terapian kahden ihmisen välisenä suhteena, josta on aika ajoin hyvä neuvotella terapeutin ja asiakkaan kesken. Muutos parempaan mahdollistuu, kun asiakkaan ajatukset ja tunteet tulevat peilatuksi riittävän hyvin. Muutos tapahtuu parhaiten tunteiden muuttumisen kautta. 

Itselleni tärkeitä viitekehyksiä ovat erityisesti kognitiivisen psykoterapian eri suuntaukset, tunnekeskeinen psykoterapia (Emotionally Focused Therapy) sekä mentalisaatio- ja kiintymyssuhdeteoria. Olen pitkään ollut psykodynaamisesti että tunnekeskeisesti painottuvassa työnohjauksessa. 

Työotettani kuvaa esimerkiksi Daniel J. Siegelin ajatus, että "hyvinvoinnin luominen – henkisessä elämässä, läheisissä ihmissuhteissa, jopa kehossa – on opittava taito." Toinen minua inspiroiva psykoterapeutti Patricia A. Deyoung kiteyttää, että terapian "perimmäisenä tavoitteena on tarjota rauhoittava - joskus uusi ja jopa pelottava - kokemus kiinnostuneesta, mutta ei tunkeilevasta toisesta ihmisestä." 

Koulutukseltani olen integratiivinen psykoterapeutti (Valvira, Kela), kognitiivinen lyhytterapeutti, teologian maisteri ja hiljaisuuden retriittien ohjaaja. Olen tehnyt vastaanottotyötä terapeuttina vuodesta 2014. Auttamistyössä olen aikaisemmin työskennellyt muun muassa väkivallan kokijoiden kanssa, kirkon perheneuvonnassa ja lastensuojelussa. Lisäksi olen toiminut muun muassa toimittajana ja kirjailijana. Lisätietoa löytyy Suojasataman Facebook-sivulta.